Ce e condensul din aerul comprimat?

Condensul este definit ca apa din sistemele de aer comprimat. Condensul este cel mai frecvent motiv pentru coroziune și pierderea eficienței.

De ce trebuie sa tratam aerul comprimat?

Sistemul normal de aer comprimat este o buclă închisă. Aceasta înseamnă că aerul este comprimat  și  apoi trimis la destinația finală. Când acest lucru se face într-un mediu de producție, aduce cu sine umiditatea din mediul înconjurător și, de asemenea, umiditatea generată de procesul în sine de compresie. Rezultatul introducerii acestei ape în sistemul de aer comprimat  poate fi costisitor și periculos pentru echipamentele dumneavoastră deoarece echipamentele moderne de producție au nevoie de aer comprimat fara apă si impuritati, adică uscat și filtrat.

Problemele generate de condens

Condensul poate provoca daune sistemului, coroziune, ineficiență și timpi de nefuncționare datorate deteriorarii componentelor sistemului cu efect negativ direct asupra calității produselor finite, motiv pentru care este important să luați măsuri înainte ca problema să se agraveze.

Coroziunea – Prezența apei în aerul comprimat favorizează apariția ruginei in conductele metalice de aer comprimat si la echipamentele legate la acestea, determina aparitia golurilor in peliculele de lubrifiant ale utilajelor ducand la defecte mecanice, ceea ce duce la costuri de operare mai mari.

Pierderea eficienței –umiditatea îngheață atunci când temperaturile scad , reducand diametrul interior al tevilor sau provoacă blocaje în interiorul pieselor, cum ar fi pompele.  Dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat în timp, atunci va exista o deteriorare vizibilă a nivelurilor de performanță, datorate defecțiunilor frecvente în timpul perioadelor de funcționare. Chiar dacă aceste defecțiuni pot părea minore inițial,  în timp genereaza costuri aditionale cu stationarea echipamentelor.

Solutia pentru indepartarea condensului din aerul comprimat

Dacă doriți să evitați condensul, există câteva echipamente pe care le puteți  alege pentru a elimina condensul din aerul comprimat  : Separatoare ciclon de condens, Purje mecanice de eliminare a condensului ,Purje automate, Uscatoare de aer prin refrigerare, Uscatoare prin adsorbtie.

In functie de calitatea aerului de care este nevoie in procesul de productie sau necesara alimentarii unui utilaj sunt mai multe metode de uscare a aerului comprimat:

–       Refrigerare, este una dintre cele mai utilizate si economice metode de racire a aerului comprimat, unde pentru reducerea continutului de umiditate aerul comprimat este racit intr-un schimbator de caldura cu freon, umiditatea continuta de aer precipitandu-se sub forma de picaturi de condens a caror cantitate creste odata cu diferenta dintre temperatura de intrare si cea de iesire a aerului comprimat.

–       adsorbtia

Uscatoarel de aer prin refrigerare Comprag Germania cu punct de roua de + 3°C, sunt compacte si usor de instalat. Beneficiaza de un design robust, foarte eficiente din punct de vedere energetic, cu pierderi foarte mici de presiune.  Sunt prevazute cu indicator LED pentru functionare si alarme si indicator de punct de roua cu scala colorata.

 BENEFICII:  

  • Eliminarea condensului se face automat cu purja automata cu temporizare
  • Ușor de instalat
  • Îndepartarea eficientă a umiditatii, mentin constant un punct de roua scazut de + 3°C
  • Consum redus de energie
  • Sunt prietenoase cu mediul inconjurator(ozone friendly) prin utilizarea agentilor refrigeranti  R134a si R404a
  • Gama larga cu capacitate de la 0,4 pana la 36 m³/min
  • Presiune maxima de lucru: 16 bar
  • Întreținere și service usor

 

Alegerea capacitatii  corecte a uscatorului refrigerator se face tinand cont de conditiile de operare.

Uscatoarele au fost dimensionate pentru presiunea de lucru de 7 bar, temperatura aerului comprimat la intrare in uscatoare de 35 °C si temperatura ambientala de 25 °C

Capacitatea  corecta a uscatorului refrigerator:    Debit aer uscator = debit aer compresor x F1 x F2 x F3

Unde F1, F2 si F3 sunt factori de corectie ce tin cont de presiunea de lucru, temperatura mediului ambiant si temperatura aerului comprimat la intrare in uscator.

Mai multe detalii despre uscatoarele de aer prin refrigerare Comprag Germania gasiti AICI sau trimiteti email la office@sandpex.ro .