Ce înseamnă eficienţa energetică la achiziţia compresorului ?

Având în vedere că aerul comprimat este unul din cele mai importante surse de energie în multe industrii, se impune urmărirea alegerii optime a compresorului de care aveţi nevoie.

Situatia cea mai des intâlnită la achizitia unui compresor este analiza eficienţei energetice la achiziţia compresorului adică preţul de achiziţie raportat la kw consumaţi, aceasta pe lângă brand,  disponibilitate imediată sau termen de producţie cât mai scăzut.

Eficienţa energetică în alegerea variantei optime a compresorului de care aveţi nevoie se face prin analiza puterii ce se consumă (kw) pentru producerea a 1 m3 de aer comprimat. In mod ideal, compresorul ar trebui să producă doar cantitatea de aer de care ai nevoie. Din păcate, în practică, de cele mai multe ori nu e cazul, compresoarele sunt supradimensionate relativ la necesarul de aer sau produc aer comprimat care nu e folosit datorită pierderilor, ceea ce se traduce printr-un consum energetic mai mare decat e necesar. Atât timp cât nu este conştientizat acest lucru, nu poţi să schimbi situaţia.

Inginerii noştri, având cunoştinţele şi echipamentele necesare,  vor face analiza producerii de aer comprimat doar atât cât este nevoie (nici mai mult dar nici mai putin) şi te vor ajuta să depistezi aceşti “asasini” ai eficienţei şi să alegi corect compresorul de care ai nevoie.

 

Eficienţa energetică în întreţinerea  compresoarelor este analizată prin prisma duratei de viaţă a compresorului şi a costului cu întretinerea acestora.

Durata de viaţă a compresoarelor cu şurub Comprag Germania cu cuplaj direct şi debit variabil este extinsă datorită dimensiunii mari a unităţii de şurub şi a  vitezei mici de rotaţie.

Costul în  întreţinerea compresoarelor cu şurub Comprag Germania cu cuplaj direct şi debit variabil se face prin  optimizarea puterii de încarcare, a timpului de mers în gol al compresorului, prin utilizarea presiunii corecte în sistem, monitorizarea pierderilor de aer şi multe altele.

Prin centrul service autorizat Comprag, beneficiaţi de expertiza inginerilor nostri certificaţi şi instruiţi la fabrica Comprag, ce fac setările corecte şi menţin compresorul în parametri de eficienţă maximă  iar prin programul de monitorizare a perioadelor de service se reduc costurile totale de operare ale compresoarelor. O întreţinere periodică a compresoarelor cu şurub Comprag este recomandată  pentru creşterea duratei de viaţă a echipamentului.

Pentru toată gama de compresoare cu şurub Comprag cu cuplaj direct şi debit variabil comercializate sunt disponibile pe stocul nostru în Cluj Napoca  piese de schimb şi consumabile, şi  răspundem promt la intervenţiile atât în garanţie cât şi postgaranţie, asigurând suport tehnic specializat.

 

 

 

Insă costul de achiziţie şi costul de întreţinere al unui compresor de aer reprezintă doar o mică parte din costul total al producerii aerului comprimat. Costul major este reprezentat de consumul energetic, iar grija faţă de energie este azi nu numai o obligaţie morală ci şi una economică.

Eficienţa energetică în utilizarea compresoarelor se poate obţine şi prin recuperarea căldurii, prin revalorificarea căldurii reziduale apărute în procesul de producere al aerului comprimat.

In timpul producerii aerului comprimat se formează o cantitate mare de căldură pe care utilizatorii o trateaza ca un reziduu şi care este eliberată în aer. Însă această risipă de energie poate fi stopată fie prin  recuperarea căldurii prin montarea de hote şi distribuirea ei în alte părţi unde este nevoie de această căldură sau prin montarea de schimbătoare de căldură pentru producerea apei calde. Prin acest mod de recuperare a  căldurii reziduale se obţin două rezultate: se îmbunătăţeşte randamentul energetic de altfel destul de scăzut al sistemului de aer comprimat,  şi  un alt echipament consumator de energie poate fi eliberat si astfel cantitatea de energie consumata poate fi redusă.

Compresoarele cu şurub cu cuplaj direct şi debit variabil Comprag sunt varianta de compresoare eficiente energetic. Unitatea de şurub are o conexiune directă unu-la-unu la motor printr-un cuplaj şi transferă cuplul fără pierderi crescând eficienţa energetică a compresorului în comparaţie cu compresorul cu transmisie prin curele.

Eficienţa energetică şi mai mare a compresoarelor cu şurub cu cuplaj direct şi debit variabil este obţinută prin utilizarea convertizoarelor de frecvenţă pentru a controla puterea compresorului în raport cu consumul de aer comprimat, ele produc aer doar atât cât este nevoie la un moment dat. Nu au timpi de mers în gol, ca şi compresoarele clasice fără inverter de frecvenţă, deci fără consum energetic. In acelaşi timp pornirea lina, fără vârfuri de sarcină.

Compresoarele cu şurub Comprag cu cuplaj direct sunt produse “Made in Germany”  cu un preţ corect pentru piaţa din Romania, având un raport preț/performanță optim.

 

In concluzie aerul comprimat poate fi produs într-un mod eficient din punct de vedere energetic și eficient din punct de vedere al costurilor. Din păcate potențialul de economisire este rareori recunoscut de consumatorii de aer. În total un potențial mediu de economisire energetică de aproximativ 30 % este posibil alegând compresoarele eficiente energetic cu cuplaj direct şi debit variabil Comprag tip DV.

 

Mai multe detalii despre  compresoarele cu şurub cu cuplaj direct şi debit variabil Comprag Germania gasiţi AICI sau trimiteţi email la office@sandpex.ro şi te vom contacta noi.