Istalatie de uscare filtrare aer comprimatEchipamentele moderne de productie au nevoie de aer comprimat, iar in functie de aplicatia unde este el folosit poate fi de la aer comprimat netratat, pana la aer comprimat complet uscat, sau aer comprimat fara ulei sau chiar steril.
Impuritatile din atmosfera sunt invizibile cu ochiul liber, compresoarele absorb aerul atmosferic si impuritatile pe care acesta le contine si le concentreaza de multe ori. La compresie (presiune de 10 bar) concentratia de impuritati creste de 11 ori.
Aceste impuritati impreuna cu umiditatea si uleiul din aerul comprimat pot impiedeca in mod serios functionarea fiabila a unui sistem pneumatic si in final au un efect negativ asupra calitatii produselor, cauzeaza oprirea productiei si in multe cazuri aerul comprimat de calitate slaba duce la cresterea cantitatii de rebuturi. Iar productia de rebuturi cu aer comprimat scump inseamna risipa de material si energie -deci risipa de bani.
Iata de ce calitatea constituie una dintre cele mai arzatoare probleme ale utilizarii aerului comprimat. Asigurarea unui aer comprimat de calitate corespunzatoare incepe cu alegerea compresorului si a echipamentelor de tratare a aerului comprimat (separatoare ciclon de condens, uscatoare de aer prin refrigerare, uscatoare de aer prin adsobtie, filtre retea, purje automate, separatoare apa-ulei).

Daca impuritatile si apa din aerul atmosferic raman in aerul comprimat, consecintele pot fi neplacute atat asupra liniilor pneumatice, a echipamentelor cat si asupra produselor finale. In unele aplicatii aerul comprimat netratat este un pericol pentru sanatate.

Tratarea corecta a aerului comprimat aduce urmatoarele beneficii:
– cresterea duratei de viata a echipamentelor consumatoare de aer comprimat ceea ce presupune investitii de inlocuire a acestora mai mici;
– calitate imbunatatita si constanta a produselor prin reducerea rebuturilor rezultate;
– linii pneumatice fara condens si rugina;
– stationari ale liniei de productie mai putine datorita defectiunilor mai rare ceea ce se regaseste in cresterea productivitatii;
– reducerea cheltuielilor de intretinere a echipamentelor consumatoare de aer comprimat datorate defectiunilor rare;
– reducerea pierderilor de presiune datorate inexistentei scurgerilor si rezistentei la curgere;
– consum redus de energie datorita reducerii pierderilor din sistem ceea ce duce la costuri mai reduse pentru realizarea produselor;

Deci problema calitatii este in stransa legatura cu productivitatea si cu consumul de energie a unei unitati de productie.

Pentru a vedea in ce masura inginerii nostri va pot ajuta in alegerea corecta a instalatiei dumneavoastra de tratare a aerului comprimat, va asteptam mesajul la alex.velea@sandpex.ro

sau pentru mai multe informatii, vizitati-ne https://sandpex-compresoare.ro/preparare-aer-comprimat/